mandag 26. oktober 2020

Ta vare på tusjene


I dag ønsker jeg å vise dere hvordan jeg gjør tusjene mine rene. Copic Markers er ment å skulle vare i år etter år, men det forutsetter at de blir tatt vare på og godt vedlikeholdt. Etter bruk blir de fort møkkete både rundt spissen og inni korken. Dette kan medføre at korken ikke blir skikkelig tett og dersom det kommer luft inn vil spissen bli seig og tusjen vil etterhvert tørke helt og bli ødelagt. Det kan også skje at korken sitter fast hvis den er veldig skitten, og da kan hele tønna på tusjen løsne i det man drar i korken (dette har jeg erfart selv!).

 Dette kan enkelt forebygges ved å vaske tusjene med jevne mellomrom. Hvis man har mange tusjer blir det jo en stor jobb å ta alle tusjene på en gang, så jeg anbefaler å sjekke tusjene du har brukt og vaske de som trenger det etter hver bruk. Jeg skal innrømme at det er ikke alltid jeg vasker tusjene etter hver bruk, men jeg prøver å få gjort det så ofte som mulig, når det trengs. 
Jeg vasker aldri bare korken eller bare tusjen, når jeg vasker så vasker jeg alltid begge deler.

1. Hvis du har bare en eller to tusjer som trenger en vask:


Jeg drypper noen dråper med Copic Cleaner på en q-tip og bruker den til å vaske nedi korken. Jeg roterer den rundt, slik at jeg får rengjort skikkelig. All farge i korken skal bort. Er det en veldig møkkete kork eller en mørk farge kan det hende at man må bruke et par q-tips.
Så bruker jeg den tørre enden av q-tipen til å tørke korken etterpå. Det er viktig at korken er skikkelig tørr før den settes på tusjen slik at den ikke bleker blekket på spissen.


Så tar jeg noen dråper på en gammel fille og gnir rundt den grå plastikken på tuppen. Jeg unngår selve filtspissen da dette kan bleke blekket. Dette gjør jeg på samme måte uansett hvor mange tusjer som skal vaskes. Jeg tar også gjerne en sveip med filla på utsiden av tusjen og korken også dersom den er flekkete av blekk.
Det er viktig å få tørket bort alt både inni korken og rundt spissen, inkludert de små rillene som korken klikkes fast med, som du ser på bildet under.


2. Hvis du har flere tusjer, men fortsatt ikke veldig mange:

Hvis jeg har fire, fem, seks tusjer som skal vaskes,  fyller jeg den skitneste korken med litt Copic Cleaner. Så dypper jeg en q-tip oppi der og begynner å vaske den minst skitne korken. Så går jeg videre til neste kork, og så neste osv. Når jeg har vasket alle de andre korkene, tømmer jeg ut det som er igjen i den korken jeg fylte med Copic Cleaner og så tørker jeg den med en tørr q-tip.

3. Når man har mange tusjer som skal vaskes:

Jeg fyller ca 1/2 cm med Copic Cleaner i en liten boks. Det er lurt hvis ikke denne boksen er for vid, for da bruker man ikke mer Cleaner enn nødvendig. Denne boksen jeg bruker tar fire korker om gangen. Jeg pleier å begynne med de lyseste tusjene, dvs de som slutter på 0 eller 1, så går jeg videre oppover og tar de som slutter på 9 til slutt. Dette for at «badevannet» skal være renest lengst mulig. Jeg putter korkene oppi badevannet og rister litt på boksen slik at væsken kommer godt inni korken. Så bruker jeg en trepinne til å fiske dem opp med. Så bruker jeg q-tip til å tørke dem. Samme q-tip kan brukes til den blir for skitten eller for våt. Jeg pleier å sette korkene med åpningen ned mens jeg tørker av tusjene slik at jeg er sikker på at de er helt tørre før jeg setter dem på igjen.
Etter man er ferdig kan man bare la Copic Cleaneren i boksen fordampe ved å la den stå åpen. Det tar bare noen timer så er boksen tørr. Da bruker jeg bare litt Cleaner på en fille for å tørke ut av boksen.
Hvis «badevannet» ikke er veldig skittent, kan man sette på lokket på boksen og så bruke det neste gang tusjer skal renses. Min boks har nok ikke helt tett lokk for hvis det går for lang tid har det fordampet selv om lokket er på.

Så er det nok noen som lurer på «når trengs tusjene å vaskes?»
Det enkleste svaret er at når man ser at det mye blekk i korken og rundt spissen er det på tide med en vask. Man merker gjerne at korken sitter litt fast og ikke klikker like skarpt når den settes på igjen. Da er det i alle fall på tide å vaske. Hvis man merker at tuppen er litt seig kan det være et tegn på at det kommer for mye luft inn til den. Blir du veldig skitten på fingrene du holder tusjen med, kan det tyde på at det er mye blekk rundt spissen og det kan være lurt med en vask. Mørke tusjer trenger oftere vask enn lyse tusjer, fordi blekk med mye pigment i seg blir seigere og tykkere i korken.

Her ser dere et godt eksempel på tusjer det er på høy tid å vaske.

Ønsker du å kjøpe tusjer, Cleaner eller Perfect Coloring Paper er det bare å ta kontakt med butikken på PM eller mail, da dette ikke ligger i nettbutikken.

Da håper jeg at dere tar godt vare på tusjene slik at dere kan få glede av dem i mange år framover.

Kristina  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for en hyggelig kommentar! Ta gjerne kontakt med oss på mail scrappegarasjen@gmail.com